Peer Learning Activity του δικτύου EQAVET, 08-09 Νοεμβρίου 2022 «Διασφάλιση Ποιότητας των Μικροδιαπιστευτηρίων (microcredentials) στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση»

 

Στις 08 και 09 Νοεμβρίου 2022 διεξήχθη δραστηριότητα Μάθησης Ομοτίμων (Peer Learning Activity) του δικτύου EQAVET, η οποία διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και «φιλοξενήθηκε» διαδικτυακά από την Ιρλανδία, με θέμα: «Διασφάλιση της ποιότητας των μικροδιαπιστευτηρίων[1] στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση».

Η θεματική του PLA βασίστηκε στη Σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ, της 16ης Ιουνίου 2022 , σχετικά με μια ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά στα μικροδιαπιστευτήρια για τη διά βίου μάθηση και την απασχολησιμότητα. Με την παραπάνω σύσταση τα κράτη - μέλη καλούνται να υιοθετήσουν μία κοινή προσέγγιση σχετικά με τον ορισμό, τα πρότυπα και τις βασικές αρχές για τον σχεδιασμό και την έκδοση των μικροδιαπιστευτηρίων. Τονίζεται, επίσης, ότι τα μικροδιαπιστευτήρια πρέπει να διέπονται από τις αρχές διασφάλισης ποιότητας σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο του EQAVET.

Στο εν λόγω PLA παρουσιάστηκαν, καταρχήν, οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη και τη διασφάλιση ποιότητας των μικροδιαπιστευτηρίων, στο πλαίσιο της ανωτέρω Σύστασης. Ακολούθως, είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τις εμπειρίες των χωρών που εφαρμόζουν ήδη τα μικροδιαπιστευτήρια ή έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την εισαγωγή τους, μέσα από τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα παραδείγματα της Ιρλανδίας, της Σουηδίας, της Εσθονίας και της Ισπανίας. Επιπλέον, έγινε μία εξειδικευμένη παρουσίαση των αρχικών αποτελεσμάτων της συγκριτικής μελέτης που διεξάγει το CEDEFOP για τα μικροδιαπιστευτήρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  



Κατά τη διάρκεια του διήμερου διαδικτυακού PLA o Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ως εθνικό σημείο αναφοράς (ν.4115/2013) του EQAVET,  συμμετείχε μέσω των εκπροσώπων του στις συζητήσεις. Ειδικότερα δε, την δεύτερη μέρα του PLA, ο εκπρόσωπος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., συμμετέχοντας σε ομάδα εργασίας παρουσίασε συνοπτικά, για συζήτηση μεταξύ των ομοτίμων, το  θέμα: «Συσσώρευση, μεταφερσιμότητα και αναγνώριση των μικροδιαπιστευτηρίων. Είναι εφικτή η απόκτηση ενός πλήρους προσόντος μέσω σταδιακής συγκέντρωσης και συσσώρευσης μικροδιαπιστευτηρίων;»

Μπορείτε να δείτε το Flash Report και το Synhesis Report του PLA εδώ

Για τη Σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ/16.06.2022 για τα Μικροδιαπιστευτήρια, πατήστε εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για τα Μικροδιαπιστευτήρια μπορείτε να αναζητήσετε εδώ




[1] Ως «Μικροδιαπιστευτήρια» ορίζεται το σύνολο των μαθησιακών αποτελεσμάτων που έχει επιτύχει ένας εκπαιδευόμενος στο πλαίσιο μιας διαδικασίας μάθησης μικρού όγκου. Στόχος των μαθησιακών εμπειριών που οδηγούν σε μικροδιαπιστευτήρια είναι να παράσχουν στον εκπαιδευόμενο ειδικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που ανταποκρίνονται σε κοινωνικές, προσωπικές ή πολιτιστικές ανάγκες ή σε ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ανήκουν στον εκπαιδευόμενο και μπορούν να κοινοποιούνται και να μεταφέρονται. Μπορεί να είναι αυτοτελή ή να συνδυάζονται στο πλαίσιο ευρύτερων διαπιστευτηρίων. Υποστηρίζονται από διασφάλιση ποιότητας με βάση τα συμφωνηθέντα πρότυπα στον συναφή τομέα ή κλάδο δραστηριότητας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διεξήχθη η διεθνής διαδικτυακή ημερίδα/webinar με θέμα «Ανάπτυξη Μεθοδολογίας Διασφάλισης Ποιότητας Προγραμμάτων Σπουδών Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης & Αποτελέσματα Πιλοτικής Εφαρμογής», στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., στις 27.07.2023

2o Newsletter "Towards an Enhanced Post- Covid VET EPOS VET"